Ξ

Το blog μας

Θέλετε να λαμβάνετε τα νέα μας άρθρα στο mail σας; Πατήστε εδώ

Θέσπιση Στόχων Προπόνησης

Η θέσπιση των στόχων γίνεται από τον κάθε ασκούμενο, αλλά θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση και με τον γυμναστή. Αυτό το σημείο είναι άκρως σημαντικό, για να γνωρίζουμε κατ’ αρχάς τι προσδοκά ο κάθε ασκούμενος από την συμμετοχή σε ένα συστηματικό πρόγραμμα άσκησης, και κατά δεύτερον το πόσο καιρό έχει στην διάθεσή του ο γυμναστής για να το επιτύχει, ώστε να προγραμματίσει το μακροχρόνιο πλάνο προπόνησης του κάθε ασκούμενου σωστά και με αποτελεσματικότητα.

Άσκηση και Διαβήτης

Άσκηση και Διαβήτης Τύπου 1

Είδη Διατάσεων

Τα είδη των διατάσεων χωρίζονται σε ενεργητικές και παθητικές διατασεις.

Η Ενεργητική Διάταση είναι αυτή κατά την οποία ο ίδιος ο ασκούμενος συμμετέχει ενεργά στη επιμήκυνση των μαλακών μορίων, χωρίς κάποια εξωτερική βοήθεια. Ουσιαστικά πρόκειται για αυτοδιατάσεις, υπό την μορφή ταλαντώσεων,αιωρήσεων,εκτάσεων και υπερεκτάσεων. Η ενεργητική διάταση έχει ευνοϊκά αποτελέσματα στην κινητικότητα, αν εκτελείται με μαλακές και τραβηγμένες κινήσεις. Οι κινήσεις πρέπει να αποσκοπούν στην αναστολή του μυοτατικού αντανακλαστικού, το οποίο πετυχαίνεται μόνο με μαλακές και αργές κινήσεις.

Αναπνοές κατά την Άσκηση.

Μέχρι τώρα θα έχετε ακούσει διάφορα για «τεχνικές» αναπνοών. Δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν τεχνικές αναπνοών, αλλά το πώς θα αναπνέει ένα άτομο κατά την άσκησή του εξαρτάται από το πώς αισθάνεται εκείνο ότι πρέπει να αναπνέει, ενώ ο ρυθμός καθορίζεται από την ένταση της άσκησης και την ικανότητα αερισμού του κάθε ατόμου.Άρα η καλύτερη οδηγία που μπορούμε να δώσουμε στον ασκούμενο πάνω σε αυτό το θέμα είναι να «ακούσει» τον οργανισμό του και να ακολουθήσει τις ανάγκες αερισμού του.

Νευρομυϊκό Σύστημα.

Ο όρος Νευρομυϊκός δηλώνει τη σχέση με τα νεύρα και τους μύες. Γι’ αυτό, το σύστημα που ελέγχει την κίνηση και την σύσπαση των μυών καθώς και το σκελετικό σύστημα ανήκει σε ένα πιο γενικό σύστημα το οποίο ονομάζεται Νευρομυϊκό. Χωρίς νευρικό σήμα που πάει από τον εγκέφαλο ή αμέσως από τον νωτιαίο μυελό στους μύες, κίνηση δεν υπάρχει, αλλά δεν υπάρχει και χωρίς μύες. Με άλλα λόγια θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το Νευρικό και το Μυϊκό σύστημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

Κατανομή Μυϊκών Ινών των Σκελετικών Μυών.

Τα κύτταρα των σκελετικών μυών χωρίζονται σε 7 κατηγορίες, 3 κύριες και 4 ενδιάμεσες,ανάλογα με το ποσοστό των ινιδίων μυοσίνης που έχουν. Κάθε μυϊκή ίνα έχει και τους 3 τύπους της μυοσίνης. Εάν σε μια μυϊκή ίνα το μεγαλύτερο ποσοστό το κατέχει η μυοσίνη τύπου Ι, τότε η ίνα αποκτά τις ιδιότητες της μυοσίνης τύπου Ι και συμπεριφέρεται σαν να έχει μόνο αυτού του τύπου μυοσίνη, και αντίστοιχα το ίδιο συμβαίνει και για τους άλλους 2 τύπους μυοσίνης.

Αρθρώσεις

Τα οστά του ανθρώπινου σκελετού ενώνονται μεταξύ τους μέσω των Αρθρώσεων. Οι αρθρώσεις ανάλογα με την δομή τους και την λειτουργία τους χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. Σημαντικά στοιχεία για την σταθερότητα και την κινητικότητα των αρθρώσεων, είναι οι χόνδροι, οι τένοντες και οι σύνδεσμοι. 

6 τροφές που δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από το ψυγείο σας...

"Η διαθεσιμότητα καλών επιλογών στο σπίτι είναι καθοριστικής σημασίας για τον έλεγχο του βάρους, αλλά και για μια γενικότερη ποιοτική διατροφή. Αν αναλογιστούμε και τους σύγχρονους τρόπους ζωής, η ευκολία είναι σημαντική.

 Τι δεν πρέπει να λείπει από το ψυγείο μας λοιπόν;

Ανάμεικτες σαλάτες

Αξονικός Σκελετός

Η Σπονδυλική Στήλη και ο Σκελετός του Θώρακα.

Το Μυϊκό Κύτταρο.

Το μυϊκό κύτταρο είναι ένα πολύ ειδικευμένο κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού. Αν και έχει τα βασικά χαρακτηριστικά των κυττάρων, διαφέρει κατά πολύ από όσα μέχρι τώρα έχουμε μάθει. Χάρη σε αυτές τις ιδιαιτερότητες η επιστήμη του έχει χαρίσει κάποιους ειδικούς όρους. Καταρχάς, το μυϊκό κύτταρο είναι το μόνο επίμηκες κύτταρο, ιδιαιτερότητα που του έχει χαρίσει την ονομασία Μυϊκή Ίνα. Δηλ. είτε το αναφέρουμε ως μυϊκό κύτταρο είτε ως μυϊκή ίνα είναι το ίδιο. Η κυτταροπλασματική μεμβράνη του ονομάζεται Σαρκείλημα, ενώ το κυτταρόπλασμά του Σαρκόπλασμα.

Sponsors