Ξ

Ηλεκτρική Μυϊκή Διέγερση (ΗΜΔ)

Η Ηλεκτρική Μυϊκή Διέγερση (ΗΜΔ) χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια από φυσιοθεραπευτές και αθλητές για μυϊκή ενδυνάμωση, προετοιμασία και αποθεραπεία. Χρησιμοποιείται για τη βελτίωση του μυϊκού τόνου και είναι παθητική μορφή άσκησης. Είναι εξαιρετικά ωφέλιμη σε άτομα που δεν απολαμβάνουν τη φυσική άσκηση ή που έχουν αντενδείξεις ή σε άτομα που θέλουν να γυμνάσουν συγκεκριμένες ομάδες μυών, π.χ. κοιλιακούς μύες μετά από γέννα.

Πώς λειτουργεί:

Οι μύες αποτελούνται από μυϊκές ίνες. Η κάθε μυϊκή ίνα υποστηρίζεται από πολλά νεύρα που, όταν διεγείρονται από το ηλεκτρικό ρεύμα, προκαλείται μάζεμα των ινών και μυϊκή σύσπαση. Τα νεύρα που δημιουργούν κίνηση ονομάζονται κινητήρια νεύρα και, επαναλαμβάνοντας τη διέγερση μέσω του ρεύματος, έχουμε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του μυϊκού τόνου.Τα μηχανήματα ΗΜΔ χρησιμοποιούν διακεκομμένο συνεχές ρεύμα χαμηλής συχνότητας, που απελευθερώνεται στο σώμα μέσω ηλεκτροδίων που βρίσκονται σε επαφή με το δέρμα.

Τα βασικά πλεονεκτήματα: 

· Κατά τη διάρκεια της ηλεκτροδιέγερσης όλες οι μυϊκές ίνες δουλεύουν ταυτόχρονα, γεγονός που την κάνει πολύ αποτελεσματική σε σύγκριση με τις κλασικές μεθόδους προπόνησης.

· Μπορεί να προπονηθεί επιλεκτικά μόνο μια μυϊκή ομάδα χωρίς την κούραση και την κατανάλωση ενέργειας που συνοδεύει μια κλασική προπόνηση που καταπονεί τον οργανισμό.

· Η ΗΜΔ προσφέρει γρηγορότερα ανάνηψη, αφού η κυκλοφορία του αίματος αυξάνεται και η απομάκρυνση των τοξινών βελτιώνεται.

· Κατά την ΗΜΔ διεγείρονται οι αργές και οι γρήγορες μυϊκές ίνες. Οι γρήγορες μυϊκές ίνες είναι πολύ δύσκολο να διεγερθούν με την κανονική προπόνηση.

· Γρήγορη αποκατάσταση μετά από τραυματισμό.

Αντενδείξεις 

Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης με τον ασκούμενο, αν διαγνώσουμε κάποιαν ασθένεια ή κάποιο πρόβλημα, π.χ. ύπαρξη μεταλλικών στοιχείων στο σώμα, υπαισθησία, καρδιοπάθειες κ.ά., η θεραπεία δεν πρέπει να γίνει. Γι’ αυτό είναι σημαντικό το μηχάνημα ΗΜΔ να χρησιμοποιείται μόνο από καταρτισμένους χειριστές.

Αποτελέσματα:

· Διεγείρει τα νεύρα και προκαλεί μυϊκή σύσπαση που δρα σαν παθητική άσκηση, για να δυναμώσει και να τονώσει τους μύες.

· Ανασχηματίζει τις καμπύλες, π.χ. στο στομάχι μετά από εγκυμοσύνη.

· Βελτιώνει τη στάση του σώματος, βελτιώνοντας τον τόνο των μυών.

· Απώλεια ίντσας και όχι βάρους.

Πηγές:Lorraine Normdmann, sigmalive.com

Επισυναπτόμενα Αρχεία

Sponsors