Ξ

Πηγές Ενέργειας Ανάλογα με το Είδος της Άσκησης και το Επίπεδο του Ασκούμενου.

Όλες οι πηγές ενέργειας δεν χρησιμοποιούνται και στην αερόβια και στην αναερόβια άσκηση.

Στην αερόβια άσκηση χρησιμοποιούνται όλες οι πηγές ενέργειας με συγκεκριμένη σειρά.Αντίθετα, στην αναερόβια άσκηση, χρησιμοποιούνται όλες οι πηγές ενέργειας, πλην των λιπαρών οξέων. Αυτό γίνεται διότι τα λιπαρά οξέα αποδίδουν ενέργεια μόνο κατά την παρουσία αυξημένης ποσότητας οξυγόνου, πράγμα το οποίο δεν γίνεται κατά την αναερόβια άσκηση. Αυτό το σημείο είναι άξιο προσοχής διότι η σωστή εκτίμηση του πότε θα μπει η αερόβια και η αναερόβια άσκηση σε μια προπόνηση ή θα μας προσφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα ή θα μας κάνει τελείως αναποτελεσματικούς.Ο άνθρωπος κατά την ηρεμία του, όταν δεν πραγματοποιεί συστηματική άσκηση-προπόνηση, έχει σαν κύρια πηγή ενέργειας τους υδατάνθρακες. Αντίθετα, όταν προπονείται συστηματικά, με ένα πρόγραμμα που ενσωματώνει αναερόβια αλλά και αερόβια άσκηση (μέτριας έντασης, μεγάλης διάρκειας), ο οργανισμός του υιοθετεί σαν κύρια πηγή ενέργειας, τόσο κατά την ηρεμία όσο και κατά την άσκηση, το λίπος του. Αυτό γίνεται διότι το λίπος σε σχέση με τις άλλες δύο πηγές δίνει περισσότερη ενέργεια (κάθε 1γρ λίπους αποδίδει 9kcal ενέργειας), πράγμα που χρειάζεται διότι με την συστηματική άσκηση έχει αυξήσει τον μεταβολισμό του και χρειάζεται περισσότερη ενέργεια από ένα αρχάριο ή μη ασκούμενο άτομο.Η διαφοροποίηση αυτή είναι κομβική για το αν θα βάλουμε σε ένα άτομο συνεχόμενη αερόβια άσκηση χαμηλής έντασης ή υψηλής έντασης διαλειμματική (ΗΙΙΤ). Σαφώς και όλες μα όλες οι έρευνες έχουν δείξει ότι με την ΗΙIΤ πετυχαίνουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε συντομότερο χρόνο. Παράλληλα, θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα αποτελέσματα πρόσφατων επιστημονικών ερευνών καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι για την βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, της σύστασης του σώματος και της φυσικής κατάστασης των ασκούμενων, κλειδί είναι η ένταση και όχι η διάρκεια της αερόβιας άσκησης.

Το θέμα είναι ότι όλες αυτές οι έρευνες δεν έγιναν σε άτομα που είχαν λιγότερο από 1-2 χρόνων προπονητική εμπειρία. Και αυτό γιατί; Όταν κάνουμε ΗΙIΤ, η ένταση της άσκησης μπορεί να υπερβεί και το 80%, που σημαίνει ότι την ώρα της άσκησης δεν «καίμε» λίπος. Παράλληλα, η ένταση της άσκησης ΗΙIΤ είναι τόσο μεγάλη, που παράγεται μεγάλη ποσότητα γαλακτικού οξέος, το οποίο αποτελεί περιοριστικό παράγοντα για ένα άτομο αρχάριο που δεν έχει τους μηχανισμούς απομάκρυνσής του.Ωστόσο, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της ΗΙIΤ προπόνησης, είναι ότι αυξάνει πάρα πολύ τον μεταβολισμό, σε σχέση με την συνεχόμενη μέτριας έντασης αερόβια άσκηση. Και εδώ είναι η σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ προπονημένων και απροπόνητων. Και τα 2 άτομα θα έχουν αυξημένο κατά πολύ τον μεταβολισμό τους μετά από την προπόνηση ΗΙΙΤ. Ωστόσο, το αρχάριο άτομο, που χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες ως κύρια πηγή ενέργειας κατά την ηρεμία του, θα παρέχει στον οργανισμό του την απαιτούμενη ενέργεια από την χρήση των υδατανθράκων. Αποτέλεσμα είναι ότι με τον τρόπο αυτό δεν μειώνει το σωματικό του λίπος ούτε κατά την διάρκεια της άσκησης, αλλά ούτε και μετά από την προπόνηση αυτή. Αντίθετα, το προχωρημένο άτομο, αν και πάλι δεν θα χρησιμοποιήσει το λίπος του κατά την άσκηση, ωστόσο επειδή έχει τις κατάλληλες προσαρμογές και έχει ως κύρια πηγή το λίπος κατά την ηρεμία, όση ενέργεια χρειαστεί, λόγω της μεγάλης αύξησης του μεταβολισμού από την προπόνηση ΗΙIΤ, θα τη λάβει από την καύση του σωματικού του λίπους. Επομένως αυτό το άτομο, θα «χάνει λίπος» την ώρα που ξεκουράζεται ή κοιμάται.

Εικόνα :
Ποσοστιαία συνεισφορά των υδατανθράκων και των λιπιδίων στη συνολική ημερήσια
ενεργειακή ανάγκη του οργανισμού ενός προπονημένου (
trained)
και ενός απροπόνητου (
untrained). 

Συμπερασματικά, το εάν θα μπει ή όχι μια προπόνηση ΗΙIΤ, ώστε να βοηθήσουμε τον ασκούμενό μας να μειώσει το σωματικό του  λίπος, είναι καθαρά ανάλογο με την προπονητική εμπειρία του.Με άλλα λόγια τα αρχάρια άτομα που θέλουν να αδυνατίσουν πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν χαμηλής έντασης παρατεταμένη αερόβια άσκηση, και μόνο όταν αποκτήσουν τις προσαρμογές που αναφέραμε παραπάνω (συνήθως μετά από 6-8 μήνες συστηματικής προπόνησης), μπορούν να ευεργετηθούν από την ΗΙIΤ προπόνηση.

Σημαντική σημείωση: Πολλές φορές, στην προσπάθεια να πετύχουμε μεγαλύτερη μείωση του σωματικού λίπους, μειώνουμε ή και αποφεύγουμε τελείως τους υδατάνθρακες στην τροφή μας. Αυτό δυστυχώς έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμούμε. Για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το λίπος σαν κύρια πηγή ενέργειας, θα πρέπει απαραιτήτως να υπάρχουν υδατάνθρακες στο σώμα μας, διότι οι μεταβολικές διεργασίες που οδηγούν στην καύση του λίπους για παραγωγή ενέργειας, προϋποθέτουν την παρουσία υδατανθράκων. Εάν αυτοί δεν υπάρχουν, τότε ο οργανισμός παρακάμπτει το λίπος και χρησιμοποιεί τις πρωτεΐνες που έχει, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις αυτού.

 Στην βιοχημεία της άσκησης έχουμε ένα ρητό που θα πρέπει να καταλάβετε καλά:   «Το λίπος καίγεται σε φωτιά υδατανθράκων»

Επισυναπτόμενα Αρχεία

Sponsors